Nemocnice se připojila ke Světovému dni hygieny rukou, který každoročně připadá na 5. květen

Den hygieny rukou vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a téma letošní kampaně je: „Hygiena pro všechny, je to ve Tvých rukou“. Tým kolegů ze střediska kontroly infekcí připravil pro zaměstnance, pacienty a návštěvníky nemocnice akci nazvanou „Bar U Čistých ručiček“, kde si každý mohl při dezinfekci rukou vyzkoušet různé druhy alkoholových dezinfekcí. Dezinfekce a mytí rukou je nejjednodušším a zároveň rozhodujícím preventivním opatřením proti přenosu infekčních nemocí, když je provedena správně.

Mezinárodní den sester v Nemocnici Na Homolce

Ředitel naší nemocnice, MUDr. Petr Polouček, MBA, spolu s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči, Mgr. Ivanou Kirchnerovou, při příležitosti Mezinárodního dne sester poděkoval sestrám a ošetřovatelům za jejich práci a péči o pacienty. Všechny sestřičky a ošetřovatelé obdrželi dárkovou poukázku na fresh and smoothie nápoj nebo kávu s croissantem a dárkovou poukázku na nákup kosmetiky v nemocniční lékárně. Vrchním sestrám pak ředitel Polouček osobně předal květinu.

„Děkuji našim sestřičkám a ošetřovatelům za jejich nelehkou práci, které si velmi vážím a kterou vnímám jak z pozice lékaře, tak i z pozice ředitele nemocnice jako naprosto nezbytnou,“ řekl ve svém proslovu ředitel Nemocnice Na Homolce.

Homolka proti mrtvici 2019

V Nemocnici Na Homolce, která je vysoce specializovaným centrem pro léčbu mozkové mrtvice, se stejně jako přesně před rokem, konala osvětová akce pro veřejnost nazvaná Homolka proti mrtvici. Uspořádaly ji sestřičky z neurologického oddělení.

Na otázku, co zdravotníci na akci sdělují lidem, vrchní sestra neurologického oddělení, Milada Roztočilová, odpověděla: „Ptáme se jich, jestli vůbec vědí, co mají dělat v kritické situaci a jestli poznají příznaky mrtvice. A radíme jim, aby nevyčkávali a hned reagovali, volali záchranku. Proto tady všechny ty letáčky. A dáváme jim preventivní doporučení – dodržujte zdravou životosprávu, nekuřte, hlídejte si tlak, cholesterol, cukrovku, hýbejte se.“

Nevíte, jak mozkovou mrtvici poznat? Zapamatujte si jednoduchý test:

  1. Požádejte pacienta, aby vycenil zuby. Příznakem mrtvice je povislý koutek nebo asymetrický pohyb úst.
  2. Řekněte pacientovi, aby předpažil obě ruce na deset vteřin se zavřenýma očima. Podezřelé je asymetrické postavení paží nebo pokles jedné ruky.
  3. Chtějte po pacientovi, aby zopakoval větu. Pokud nerozumí, není schopen opakovat slova nebo má problémy s výslovností, volejte záchranku na čísle 155.

Den zdraví 

Na akci Ministerstva zdravotnictví „Den zdraví“, v Zítkových sadech, prezentovala naše nemocnice program prevence a léčby mozkové mrtvice. Zájem o informace ze strany veřejnosti byl velký. Bylo fajn vidět, že prevence a péče o vlastní zdraví není našim občanům lhostejná.

 

Nemocnice Na Homolce zavádí moderní technologii úpravy potravin

Na poradě vrchních sester představili zástupci nemocniční jídelny koncepci blixované stravy. Blixování je speciální způsob rozmělňování potravin o rozličných konzistencích, které pomáhá s výživou pacientů s poruchou polykání nebo seniorům se specifickými potřebami. Cílem je snížení rizika vdechnutí stravy, možnost zařazení nových potravin a zpestření jídelníčku našim pacientům.

Úprava rizikových potravin blixováním přináší pacientům větší množství a pestrost chutí, ale především také navýšení příjmu důležitých nedostatkových živin. Potraviny upravené v tzv. blixeru (přístroji kombinujícím vlastnosti mixéru a kutru) mají konzistenci velmi jemné paštiky nebo kaše a pacienti je mohou bez problémů spolknout. Věříme, že naši pacienti budou spokojeni a pozitivně zhodnotí nový způsob úpravy stravy.