Od 24. března se mohou k očkování registrovat osoby mladší 70 let s chronickým onemocněním či zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19, a to na základě posouzení zdravotního stavu ambulantním specialistou. Seznam diagnóz či onemocnění, které jsou důvodem k přednostnímu očkování naleznete zde.

Postup pro registraci k očkování

  • ambulantní specialista posoudí zdravotní stav pacienta a jeho onemocnění, které se pojí s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19. Pacientovi poskytne unikátní kód, pomocí něhož se může přihlásit k očkování proti covid-19 na stránce https://crs.mzcr.cz. Tam též najde informace k procesu registrace a rezervace.
  • v přihlašovacím formuláři pacient zaškrtne políčko „osoba s chronickým onemocněním“ a vybere si preferované očkovací místo. Pokud to lze, je vhodné zvolit očkovací místo doporučené ambulantním specialistou.
  • kód má omezenou platnost, a to do 30. dubna 2021.
  • na očkovací místo si pacient přinese průkaz totožnosti a lékařskou zprávu potvrzující zdravotní stav. Nemusí být nově vystavena ambulantním specialistou, postačí ta z poslední návštěvy. Bez této zprávy na očkovacím místě nebude umožněno očkování.
  • kód je určen pouze danému pacientovi, nesmí se předávat ani sdělovat jakékoli jiné osobě. Neoprávněné nakládání s kódem, včetně jeho zveřejnění či poskytnutí neoprávněné osobě, může být postiženo podle zákona.
  • díky umožnění přednostního očkování zranitelných osob napomůžeme nejen jejich efektivní ochraně, ale též stabilizaci poskytování zdravotních služeb v ČR.